пʼятниця, 10 квітня 2015 р.

Виготовлення Великодньої випічки

МАЙСТЕР - КЛАС " ВИГОТОВЛЕННЯ ВЕЛИКОДНЬОЇ ВИПІЧКИ"
Україна, Весна – це сонця перемога
У Великодній світлий час:
Ми наближаємось до Бога,
Бог наближаеться до нас.
Горять свічки, блищать ікони,
Земля в молитві. До Небес
“Христос Воскрес!” – лунають дзвони
І спів: “Воїстину Воскрес”
Дзвонять дзвони величаво,
Всіх до церкви звуть,
Діти разом із батьками
Кошики несуть.
Готували кошик для освячення. Найстаріший в роду опускав на дно кошика дві паски, щоб подружні пари були при хаті. Паски- основа кошика. Писанки (розписані орнаментом) – це мама й тато, старійшини роду – галунки( пофарбовані в червоний колір) , а дітки- мальованки(намальовані квіти, вишеньки та сливи). А далі до кошика – все, що людина споживає, щоб воно завжди водилося при хаті, щоб Бог поблагословив.
А ще клали подаруночки для сиріт та бідних. І обовязково мала бути Великодня свіча, яка буде надалі захищати від хвороб і всякого нещастя. Усе це накривалось вишитим рушником.
Під час майстер - класу учні дізнались:
-про обрядову Великодну випічку та історію приготування Паски в Україні;
-про закваску для солодкої випічки;
- про форми для випічки;
-заміс тіста для Жайворонків;
- випікання;
-свідоме приготування та споживання.
Кожен з учнів приймав участь у створенні свого Жайворонка

За підсумками майстер - класу учні знають та вміють :
- як приготувати закваску і вміти поводитися з нею ;
- як вибрати борошно, спеції та інші компоненти в Паску; Жайворонки;
- як замісити тісто ;
- які потрібні форми для випічки , у чому краще пекти ;
- як випікати вироби, а також їх споживання з максимальною користю.




ОХ І СМАКОТА !!!!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар